Ørretfiske i elv - Tips fra Morten i Team Storfiske

Ørretfiske i elv - Tips fra Morten i Team Storfiske

Nå nærmer elvesesongen seg - en tid som for mange fiskere er årets høydepunkt. Det å gå oppover langs elva i den norske naturen er noe jeg venter på år etter år.

Forberedelsene

Fisketurene mine starter ofte flere dager, i blant uker i forkant av selve turen. Jeg bruker mye tid på å se på kart over elva, for å lete etter nye og spennende partier. Jeg peker meg gjerne ut steder hvor det går fra stryk, til rolige vann og kulper, som er et godt utgangspunkt for ørreten å stå.

Utstyret

For hver tur pakker jeg alltid utstyret på nytt. Jeg plukker først med meg mine favoritt-wobblere, med et godt utvalg av farger og lengder fra DUO og Rapala. Jeg går som regel for størrelser mellom 5 og 7cm. I de dypere områdene i elva tester jeg også vibrasjonsagn, som ofte blir en DUO G-fix 68. Jeg benytter alltid wobblerhempe for fiske mitt, slik at jeg enkelt kan skifte raskt mellom wobblere

Dersom det er mye vann i elva, velger jeg ofte å gå for større wobblere, gjerne helt opp til 9cm. Ved lite vann går jeg i motsatt retning og går for wobblere helt ned i 4-5cm. 

Når det kommer til stang, har jeg en klar favoritt i min Daiwa Prorex X. Den har en kastevekt på 5-25g, som passer fint til både små og større wobblere. Dette er en responsiv stang som gir deg god kontakt med wobblerne under twitching og aktivt fiske. På grunn av dens minimalistiske stang får man også en lett stang, som er god å bruke på de dagene man står timesvis i elva og normalt kan kjenne på håndleddet med tyngre stenger. Sammen med Prorex X stanga, bruker jeg en Daiwa Ballistic 4000 snelle. En holdbar og god snelle jeg alltid kan stole på, som vil vare i årevis. Jeg bruker 0,16 J-Braid sammen med en arm-lengde fluor carbon i enden, slik at jeg er godt rustet når jeg kommer i kontakt med de større ørretene i elva!

Som håv velger jeg alltids en romslig håv med gummierte nett, slik at det går raskt og effektivt å sette ørreten tilbake i elva uten at krokene fester seg i nettet. 

En viktig ting for oss som bruker mange timer i elva hvert år er å ta godt vare på utstyret sitt. Jeg liker å beskytte stanga mi både under transport og ved camp, og bruker derfor en Daiwa Prorex stangbag, som er genial ettersom snella kan sitte på stanga samtidig - og jeg slipper å rigge opp og ned stang for hver gang. 

Fisket i elva

Under mitt elvefiske går jeg alltid oppover elva og kaster oppstrøms, mens jeg twitcher wobbleren nedover. Jeg starter ofte kastene noen meter unna elvekanten, da ørreten ofte står ved land. Jeg kaster godt over de største kulpene i elva og tester både høyt og dypt i vannet. Det er viktig å ikke glemme brekket, da fisken ofte står der.

I strykene går jeg ofte og kaster etter små, rolige partier bak litt større steiner, siden dette er gode hvileplasser for ørreten. De kan også stå i front eller litt på siden av steinene, så det er viktig å fiske godt av disse områdene og kast flere ganger. 

Blant de viktigste tingene for å lure de virkelige store ørretene i elvene, så er det å skru på vekkeklokka og starte tidlig. Man må komme seg ut før det lysner, og være klar for å fiske i skumringen. Etter min mening er det kanskje på denne tiden av døgnet ørretfiske er på sitt aller heteste. 

ørretfiske i elv

Skitt fiske til dere alle der ute. Jeg håper å møte flere av dere langs elvene i år!

Tilbake til bloggen

Fiskeutstyr til ørret

1 av 10